برگزاری دومین همایش بین المللی و پانزدهمین همایش ملی آموزش با تأکید بر علوم شناختی
دومین همایش بین المللی و پانزدهمین همایش ملی آموزش با تأکید بر علوم شناختی و یادگیری، به مدت دو روز در تاریخهای ۲۴ و ۲۵ بهمن ماه و با حمایت ستاد توسعه و فناوریهای علوم شناختی، در دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی آغاز به کار کرد.
این همایش فرصتی ارزشمند برای تبادل نظر و ارائه یافتههای جدید در حوزههای مختلف آموزش و علوم شناختی است. همچنین، از سهشنبه ۲۳ بهمن نمایشگاهی با حضور مدارس علوم شناختی و شرکتهای دانشبنیان آموزشی در سالن شهید فخریزاده برگزار خواهد شد که ازآن میتوانند دانشجویان، اساتید و معلمان کشور بازدید کنند.
محورهای اصلی همایش
یکی از محورهای اصلی این همایش، تبیین علوم شناختی در فرایندهای آموزش و یادگیری است. علوم شناختی به بررسی عملکرد مغز و ذهن و درک بهتر فرآیندهای یادگیری، تفکر، حافظه، توجه و تصمیمگیری کمک میکند. این علم میتواند روشهای تدریس و یادگیری را بهبود بخشد و امکان شخصیسازی آموزش را فراهم کند.
برگزاری این همایش از چندین جهت اهمیت دارد:
- ارتقاء کیفیت آموزش: تبادل ایدهها و یافتههای جدید برای بهبود روشهای تدریس و یادگیری.
- پیوند دانش نظری و عملی: تعامل پژوهشگران، معلمان و سیاستگذاران آموزشی برای تبدیل یافتهها به راهکارهای عملی.
- آشنایی با فناوریهای نوین آموزشی: معرفی ابزارهای دیجیتال و فناوریهای نوین در آموزش.
- تقویت رویکردهای میانرشتهای: همکاری متخصصان حوزههای مختلف مانند روانشناسی و علوم اعصاب.
- حل چالشهای آموزشی: بررسی مشکلات آموزشی و ارائه راهحلهای نوآورانه.
- آگاهیبخشی به جامعه: افزایش آگاهی عمومی درباره اهمیت یادگیری مادامالعمر و تأثیر علوم شناختی در زندگی روزمره.
- توسعه دسترسی برابر به آموزش: با تبادل ایدهها و تجربهها، این همایش میتواند به شناسایی و ایجاد راهکارهایی برای دسترسی برابربه منابع آموزشی در مناطق مختلف کمک کند. این امر به ویژه برای مناطق محروم و یا کمبرخوردار از امکانات آموزشی بیشتر ضرورت دارد. در مراسم آغازین این همایش آقای دکتر پورکمالی، رییس محترم دانشگاه، ضمن خوش آمدگویی به شرکت کنندگان، به تنوع در رویکردهای یاددهی اشاره کردند و افزودند، علوم شناختی به تحلیل ویژگیهای شناختی منحصربهفرد افراد و نیازهای متفاوت آنها میپردازد. این همایش میتواند به معلمان کمک کند تا روشهای آموزشی متناسب با نیازهای ویژه هر دانشآموز را بهکار گیرند و به این ترتیب، عدالت آموزشی بیشتری فراهم کنند.
لازم به ذکر است نیاز به شناسایی چالشهای نابرابری، بررسی چالشهای آموزشی و نابرابریهای موجود در آموزش، از جمله موضوعاتی است که در این همایش مطرح میشود. با شناسایی این مشکلات، میتوان اقداماتی برای کاهش این نابرابریها و بهبود کیفیت آموزش برای همه دانشآموزان انجام داد.
همچنین در ادامه دکتر مجتبی قربانی، دبیر همایش و معاون پژوهش و فناوری دانشگاه، ضمن ارایه گزارشی از موفقیت های دانشگاه از لحاظ پژوهش های کمی و کیفی و اخذ رتبه های بین المللی در سطح دانشگاه های تراز از افتتاح مرکز رشد، مرکز نوآوری و کارآفرینی ، پژوهشکده هوش مصنوعی و پژوهشکده آموزش در این دانشگاه خبر دادند. ایشان با اشاره به تقویت مهارتهای زندگی افزودند: با تمرکز بر توسعه مهارتهای شناختی مانند تفکر انتقادی، حل مسئله و خلاقیت، همایش به تجهیز دانشآموزان به این مهارتها کمک میکند که برای موفقیت در زندگی شخصی و حرفهای ضروری هستند. دسترسی به این مهارتها باید برای همه دانشآموزان یکسان باشد. این همایش فرصتی برای برقراری ارتباط میان پژوهشگران، معلمان و سیاستگذاران آموزشی است، که میتوانند به همکاریهای مؤثری در زمینه گسترش عدالت آموزشی منجر شوند. همکاری میاننهادی به تبادل دانش و ایجاد برنامههای آموزشی مؤثرتر کمک میکند.
سپس سرکار خانم دکتر حمیدی، دبیر علمی همایش به ارایه گزارشی از اهداف برگزاری همایش، تعداد شرکت کنندگان و مقالات ارایه شده پرداختند. لازم به ذکر است بیش از ۳۰۰ مقاله علمی برای این همایش ارسال شد و در خلال برگزاری اولین روز دو پنل تخصصی هم برگزار شد. همچنین، با توجه به تعطیلی ادارات و مراکز آموزشی، کلیه نشستهای تخصصی و برنامه همایش به صورت آنلاین، از آپارات نیز پخش زنده میشود.
یکی دیگر از مهمانان اصلی مراسم افتتاحیه آقای دکتر ”سید محمد مهدوی ” دبیر ستاد توسعه علوم و فناوری های شناختی بودند. ایشان ضمن معرفی ستاد و اهداف تشکیل آن، انجام فعالیت های دانشگاه در زمینه آموزش و پرورش شناختی و همکاری با ستاد را فوق تصور خواندند. وی با اشاره به شکلگیری هستههای پژوهشی در حوزه های علوم شناختی، آنرا زمینه ساز تحولات اساسی در فعالیتهای تحقیقاتی برشمردند ایشان ضمن افتتاح نمایشگاه، از دستاوردهای مدارس شناختی و محصولات و پلتفرم های آموزشی دانشگاه با رویکرد هوش مصنوعی و علوم شناختی بازدید به عمل آوردند.
علاقه مندان میتوانند برای اطلاع بیشتر از جزییات همایش به آدرس https://15nce.sru.ac.ir مراجعه کنند.
معاونت پژوهش و فناوری
کدخبر ۰۳۱۱۲۵۰۱