نخستین جلسه از سلسله نشست­ های تخصصی شهریار ویژه­ ی شهر و ادبیات فارسی، با عنوان شعر انقلاب اسلامی برگزار شد

به گزارش معاونت فرهنگی و اجتماعی: نخستین جلسه از سلسله نشست­ های تخصصی شهریار ویژه­ی شهر و ادبیات فارسی، با عنوان شعر انقلاب اسلامی در تاریخ شنبه ۲۷ بهمن ۱۴۰۳ از ساعت ۱۳:۳۰ الی ۱۵ در سالن علامه حسن زاده آملی معاونت فرهنگی دانشگاه برگزار شد.

در این نشست آقای دکتر محمدرضا وحیدزاده، شاعر و نویسنده­ی کتاب  «تاریخ تکمیلی شعر انقلاب اسلامی» و خانم دکتر حسنا محمدزاده شاعر و مدرس دانشگاه به عنوان مهمان حضور داشتند و آقای دکتر رضا بیات عضو هیأت علمی دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی نیز دبیر جلسه بودند.  

در این نشست، آقای دکتر محمدرضا وحیدزاده و خانم دکتر حسنا محمدزاده، به بررسی شعر انقلاب و معاصر، معرفی جریان‌های شعری دوره پهلوی، جریان‌های شعری معاصر به ویژه شعر انقلاب اسلامی، و نقش نظریه‌پردازی در تثبیت جایگاه آن‌ها پرداختند.

دکتر وحیدزاده در توصیف محتوای کتاب “تاریخ تکوینی شعر انقلاب اسلامی”، به بررسی تحول تاریخ ادبیات‌نگاری و اتخاذ رویکرد جامعه‌گرا، به ویژه نقد ساختارگرای تکوینی لوسین گلدمن، پرداخت. او اهمیت زمینۀ اجتماعی در بررسی پدیده‌های ادبی را مورد تأکید قرار داد.

در ادامۀ بحث در مورد جلد کتاب، انتخاب تصاویر و تأثیر افراد غیر شاعر در شکل گیری شعر انقلاب اسلامی صحبت شد. سپس بررسی شعر زنان معاصر، جایگاه طاهره صفارزاده و دلایل کمبود زنان شاعر در تاریخ ادبیات بررسی شد.

دکتر حسنا محمدزاده در مورد تفاوت شعر زنان با مردان، جایگاه طاهره صفارزاده و فروغ فرخزاد، تعقل گرایی و اندیشه محوری شعر صفارزاده، و نظریۀ تداعی معانی نکاتی را مطرح نمود. در ادامه نیز در مورد تأثیر فروغ فرخزاد بر شاعران زن جوان، سوء برداشت از دلایل شهرت او، تفاوت تأثیر فروغ و طاهره صفارزاده و جریان سازی شعر صفارزاده سخن به میان آمد. در مورد تأثیر صفارزاده بر شاعران سپیدسرا، ارزیابی منفی جریان شعر معاصر و فقدان اندیشه و خیال نو در شعر امروز نیز نکاتی مطرح شد.

در بخشی از نشست، دکتر وحیدزاده در مورد تأثیر شرایط اجتماعی و سیاسی بر شعر، یأس‌های اخوان، نقش شعر انقلاب در ارتباط با مردم، انزوای شعر امروز، وضعیت شعر زنان و تلاش آنان برای هویت مستقل نکاتی را بیان کرد.

دو کارشناس در این قسمت بحث را با تعاریف مختلف شعر انقلاب (بازۀ زمانی، موضوع، گفتمان)، تأثیر انقلاب بر شعر و ظهور گفتمان جدید، رهایی شعر از چارچوب‌های معنایی، و نقش نقد و نظریه در بازشناسی شعر انقلاب ادامه دادند.

در پایان نشست، بحث در مورد تأثیرات جشنواره‌های ادبی (تشویق اولیه، محدودیت ذهنی) به میان آمد و جلسه با شعرخوانی کارشناسان به پایان رسید.

لینک نشست : https://www.aparat.com/v/rbwhw8y