سرپرست دانشگاه: شالوده اصلی طراحی «معماری ایرانی ـ اسلامی» بر پایه «اقلیم»، «اکولوژی» و «انرژی» استوار است

به گزارش روابط عمومی دانشگاه تربیت دبیر شهید رجائی، جمال الدین مهدی نژاد؛ سرپرست دانشگاه تربیت دبیر شهید رجائی، در دومین همایش بین المللی و هفتمین همایش ملی «معماری و شهر پایدار»، با تبیین نقش «اقلیم»، «فرهنگ» و مجوعه بایسته های اکولوژی در معماری، گفت: شالوده اصلی طراحی «معماری ایرانی ـ اسلامی» بر پایه «اقلیم»، «اکولوژی» و «انرژی» استوار است.

بر اساس این گزارش؛ دومین همایش بین المللی و هفتمین همایش ملی «معماری و شهر پایدار»، امروز پنجشنبه، مورخ ۲۵ اسفند ۱۴۰۱به دو شکل حضوری و آنلاین با حضور جمعی از اساتید و دانشجویان دانشگاه تربیت دبیر شهید رجائی، در سالن کنفرانس دانشکده مهندسی معماری این دانشگاه برگزار شد.

سرپرست دانشگاه تربیت دبیر شهید رجائی، در این همایش، ضمن تقدیر و تشکر از دست اندرکاران برگزاری و شرکت کنندگان در این همایش ملی و بین المللی، به معرفی ارزش‌های کالبدی معماری ایرانی و بازشناسی ارزش های معماری ایرانی ـ اسلامی پرداخت و گفت: شالوده اصلی طراحی «معماری ایرانی ـ اسلامی» بر پایه «اقلیم»، «اکولوژی» و «انرژی» استوار است و در این میان، نقش «اقلیم»، به عنوان مهم ترین عنصر در اکولوژی، در بین قدمای این علم نیز بسیار برجسته تر سایر عوامل بوده است؛ چرا که « فرهنگ»، «زبان»، «لهجه»، «گویش» و «رنگ پوست »و دیگر عوامل محیطی، همه متأثر از «اقلیم» است؛ لذا معماری نمی تواند نسبت به این عنصر بی تفاوت بوده و باید مطابق اقلیم، فرهنگ و مجموعه بایسته های اکولوژی، ظاهر شود.

مهدی نژاد با اشاره به ویژگی های معماری پس از کرونا، «بومی سازی دانش معماری» را ضرورت معماری عصر حاضر برشمرد و اذعان داشت: باید براي دستيابي به زیست بوم مناسب، درخور و زندگی بهتر و زیستگاه مناسب با شرایط جوامع و طراحی معماري مبتنی بر ارزش هاي والاي انساني و اسلامی، چاره اندیشی کرد و مطابق بوم شناسی منطقه به طراحی معماری پرداخت.

جمال الدین مهدی نژاد، در ادامه با تأکید بر دو ویژگی «انعطاف پذیری» و «آینده پژوهی» در معماری، گفت: در شرایط شیوع ویروس کرونا، سبک زندگی مردم تابع شرایط جدید حاکم بر جوامع شد، بطوری که خانه ها هم محل زندگی و استراحت و هم محل کار و گذران اوقات فراغت شهروندان شد؛ لذا در طراحی معماری جدید نمی توان به آینده پژوهی و انعطاف پذیری بی توجه بود.

وی «آلودگی هوا»، «بارندگی ها و شرایط جوی ناپایدار»، «تعطیلی ناشی از شرایط جوی و… و ضرورت کاهش مصرف انرژی را از عواملی برشمرد که موجب جابه جایی کمتر شهروندان می شود و این عوامل را از جمله مؤلفه هایی دانست که مؤید ضرورت درانعطاف پذیری در طراحی معماری است.

سرپرست دانشگاه شهید رجائی در پایان تأکید کرد: ما موظف هستیم در معماری آینده، علاوه بر ایجاد سازگاری با محیط زیست و توجه به نحوه مقابله با عوامل اتلاف منابع و انرژی، به آسایش شهروندان نیز اهمیت بدهیم و با استفاده از تکنولوژی های پیشرفته، راحتی و آسایش هر چه بیشتری را برای آنان به ارمغان آوریم.

شایان ذکر است هفتمین همایش ملی و دومین همایش بین المللی معماری و شهر پایدار برای دومین سال متوالی، میزبان دانشگاه های معتبر کشور و جهان است که با هدف هم‌افزایی دانش و انتشار یافته‌های نو و بدیع در زمینه‌های مختلف معماری و شهرسازی، شهر پایدار، منظر پایدار و هنرهای محیطی برگزار می‌شود.

آشنایی و ارتباط میان اساتید، پژوهشگران، صاحب نظران، متخصصان، سیاست‌گذاران و علاقمندان در حوزه‌های مذکور، بررسی چالش‌های علمی و اجرایی در فرایند کاربری آن از دیگر اهداف برگزاری این همایش بین المللی است.